AZ Ekotherm s.r.o. - Zimní zahradyPřátelství 207/100, 104 00 Praha 10 - Uhříněves, tel.: 777 743 261 (dispečink), fax: 267 713 122, e-mail: kral@azeko.cz, web: www.azeko.cz
Cz En Ru
zimní zahrady
špaletová okna
dřevěná okna
vchodové dveře
AZ Ekotherm - výroba eurooken a dveří největší výrobce zimních zahrad v ČR
 

Zimní zahrady 

 

Již od roku 1998 jsou naší specializací zimní zahrady. Zimní zahrada je velmi příjemné místo, které udržuje komfort, pohodlí a teplo domova a zároveň dává pocit souznění s okolní přírodou i při špatném počasí. Nejlepší zážitky však budete mít v zimním období za slunečného dne. Česká společnost AZ EKOTHERM realizuje zimní zahrady všech běžných i atypických tvarů na zakázku včetně, stínící techniky, odvětrání i klempířských prvků. Za velmi výhodné ceny si lze vybrat i ze sedmi řad našich typových zimních zahrad. Samotná výroba probíhá ve vlastním výrobním závodě v Šumperku a odborná montáž je realizována zaměstnanci naší společnosti. S počtem více než 1900 realizací (údaj z října 2022) je společnost AZ EKOTHERM největším výrobcem zimních zahrad v České republice. Návrh zimní zahrady a cenovou nabídku pro Vás zpracujeme zdarma.  Komponety svislých stěn, ze kterých jsou naše zimní zahrady sestavovány jsou certifikovány státní zkušebnou. Návod k používání a údržbě najdete v sekci Používání a údržba.

 Prohlédněte si realizace našich zimních zahrad v rozsáhlé fotogalerii ►

 

V roce 2016 jsem na mezinárodním veletrhu získali cenu Grand Prix za komplexní řešení celoročně obyvatelné typové zimní zahrady Riviera92.

AZ Ekotherm získala cenu za celoročně uživatelnou typovou zimní zahradu Riviera 92

 Zimní zahrada prohloubila atmosféru starého domu

Zimní zahrady

Zimní zahrady jsou prosklené konstrukce z lepených dřevěných hranolů, které zajišťují rozměrovou a tvarovou stálost, s pevnými nebo otvíravými díly. Nejpoužívanějším materiálem pro stavbu zimních zahrad je borovicová popřípadě smrková lepená lamela. Řadu zimních    zahrad jsme rovněž realizovali z dubové  lepené lamely, pro zastřešení bazénů doporučujeme tropické meranti. Zimní zahrada je povrchově upravena čtyřstupňovým systémem - UV odolnými, akrylátovými laky.   Naši zákazníci prakticky nejsou limitování při výběru rozměru a tvaru zimní zahrady. Dřevěná konstrukce umožňuje variabilitu zimní zahrady.

 Nabídka služeb:

Součástí zakázky jsou tyto služby:

  • bezplatná úvodní konzultace, poradenství v projektové fázi
  • zpracování úvodní nabídky – vycházíme zde z podkladů dodaných zákazníkem – jednoduchý náčrtek s rozměry, fotografie domu, podklady zpracované projektantem domu či architektem
  • možnost 3D vizualizace
  • realizace zimní zahrady – buď dodávka hotové typové nebo realizace atypické zimní zahrady
  • instalace doplňků – ventilační jednotka, stínící technika, sítě proti hmyzu, žaluzie, markýzy, plisé a další

Podívejte se kde aktuálně realizujeme naše zakázky zimních zahrad.

 Zimní zahrady – detaily a více informací - materiály a příslušenství:


Svislé stěny zimních zahrad jsou provedeny v systému EURO 68 s izolačními dvojskly nebo EURO 92 s izolačními trojskly. Střecha zimní zahrady je prosklená bezpečnostním izolačním dvojsklem, případně trojsklem. Krokve jsou vyrobeny z dřevohliníku a skládají se z lepených dřevěných hranolů a zasklívacího systému Gutmann. Zimní zahrady jsou montovány na připraveném betonovém základu. Součástí dodávky zimní zahrady jsou klempířské prvky pro odvodnění střechy do úrovně terénu a spodní lem zimní zahrady. Z příslušenství k zimním zahradám je asi nejdůležitější účinné větrání (především u zahrad obrácených na jih), ale důležitá je také stínící technika.

  •   Typové zimní zahrady jsou modulární stavebnice. Moduly typové zimní zahrady jsou panely jednotného rozměru 960 x 2200 mm tvořené dřevěným rámem a zasklívací jednotkou, na kterých jsou usazeny střešní krokve, u typu Riviera, Riviera 92 a Dalmácie dále pak boční trojúhelníkové a lichoběžníkové panely.
  • Zimní zahrady na zakázku jsou řešeny přímo na míru dle konkrétních požadavků zákazníka. Vycházejí ze stylu domu, na který navazují . Atypická řešení mohou být realizována dle projektu předaného zákazníkem nebo vytvářena pracovníky AZ Ekotherm ve spolupráci se zákazníkem.
  • Zastřešení bazénů jsou atypické zimní zahrady, které musí splňovat specielní požadavky na větrání a odvlhčování prostoru. Stejně jako atypické zimní zahrady mohou být realizovány dle projektu předaného zákazníkem nebo je návrh vytvářen pracovníky AZ Ekotherm ve spolupráci se zákazníkem.
  • Ostatní prosklené konstrukce jsou atypické stavby dle požadavků zákazníka. Patří sem zejména prosklené světlíky, prosklené střechy,  prosklené pergoly, specielní skleníky nebo prosklená stání pro automobily.

Používané materiály

  • Zimní zahrady se obvykle realizují ze tří nebo čtyřvrstvých jehličnatých lepených hranolů. Pro náročné zákazníky lze zimní zahradu realizovat z dubové lepené lamely, zastřešení bazénů z meranti.
  • Zimní zahrady jsou ošetřeny speciálními barvami se zvýšenou odolností proti povětrnostním vlivům. Nátěr je dvousložkový, nejprve jsou dřevěné části máčeny ve vanách s ochranným fungicidním základem, po následném broušení je tlakově stříkána vrchní vrstva. V současné době máme k dispozici 30 základních odstínů lazur a zákazník si může vybrat zimní zahradu v libovolné krycí barvě dle vzorkovníku RAL.
  • Standardně bývají zimní zahrady ve svislých stěnách zaskleny izolačními dvojskly s koeficientem prostupu tepla u=1,1 W/m²K. Pro zimní zahrady přímo propojené s interiérem doporučujeme použit izolační trojskla s koeficientem prostupu tepla u=0,6 W/m²K. Do střechy jsou vsazena bezpečnostní izolační dvojskla nebo trojskla. Pro zimní zahrady přiléhající k jižní straně domu doporučujeme do střechy skla se sníženou propustností tepelného záření – planibel energy.
  • Klempířské prvky dodáváme z mědi, titanzinku a systému Lindab.
  • Pro velmi náročné zákazniky lze svislé stěny zimní zahrady opláštit hliníkovými obložkami systému Gutmann.

Možnosti otvírání

Pro zimní zahrady je možné požít následující systémy otvírání:

  • pevné zasklení
  • otevíravý panel
  • otevíravě-sklopný panel
  • sklopný panel
  • sklopný panel ovládaný pákovým otevíračem nebo motoricky
  • posuvně-výklopné dveře PSK portály
  • zdvižně - posuvné HS portály
  • skládací - harmonikové dveře FS portály
  • vedlejší vchodové dveře
  • pevně zasklenou jednotku s ventilátorem

Příslušenství k zimním zahradám

V současné době dodáváme k zimním zahradám řadu doplňků, které zpříjemňují pobyt v zimních zahradách. Nejdůležitější pro užívání v zimních zahradách orientovaných na jih je zajištění dostatečného větrání i v době nepřítomnosti uživatele.

  • K zajištění dostatečného větrání slouží ventilační jednotka skládající se z teplotního čidla, tichého a výkonného ventilátoru a servomotoru umístěného na sklopném okně zimní zahrady.
  • Pro zastínění zimní zahrady doporučujeme především speciální markýzy ukotvené na střeše zimní zahrady. Z vnitřní strany střechy je vhodné zastínění pomocí skládaných žaluzií -  plisé.
  • Pro zastínění svislých stěn je možné vybrat z celé řady typů žaluzií.
  • Otvíravé prvky lze osadit sítěmi proti hmyzu.

Požadavky na zákazníka


Zimní zahrady jsou kotveny do připravených základů . Požadavky na strukturu základů a v případě typových zimních zahrad i přesné rozměry základů obdrží zákazník při podpisu smlouvy zdarma ve formě stavebního výkresu. V případě potřeby pomůžeme zajistit dodavatele pro stavbu základové desky.

 

Informace výrobce k povrchové úpravě oken :

Úprava dřevěných výplní otvorů obsahuje biocidní přípravky, kterými je dřevo ochráněno proti  dřevokazným houbám, škůdcům a zamodrání. Konkrétně se jedná o tyto účinné látky: permethrin (ISO), propiconazole (ISO), N-(3-aminopropyl)-N-dodecylpropane-1,3-diamine. Dojde-li k poškození vrchního silnovrstvého laku je třeba na toto místo nanést lak nový. Tato informace je poskytnuta  ve smyslu čl. 58 nařízení EP č. 528/2012.

Úprava dřeva biocidními přípravky je z hlediska životního prostředí mnohem šetrnější nežli dříve používaná úprava dřeva fungicidy.

Podrobnější informace jsou na vyžádání na e-mailu: info@azeko.cz

Postup při zpracování zakázky


Pro zpracování úvodní nabídky vycházíme většinou z podkladů předaných zákazníkem. Může to být např. jednoduchý náčrtek se základními rozměry, fotografie domu ze strany, ke které bude zimní zahrady ukotvena, nebo podklady zpracované projektantem domu či architektem.

Po odsouhlasení orientační nabídky zákazníkem je nabídka upřesněna dle konkrétních požadavků zákazníka na členění, kování a speciální požadavky buď na provozovně AZ Ekotherm, nebo na místě u zákazníka. V případě složitější zimní zahrady je možné zpracovat 3D vizualizaci.

Po upřesnění nabídky připravíme návrh smlouvy a zaměříme atypickou zimní zahradu pro výrobu na místě. Takto zaměřená zimní zahrada je již připravena pro výrobu a následnou montáž.

Výhody našeho výrobku

Pracovníci společnosti AZ EKOTHERM za 20 let její existence vyrobili a namontovali více než 1700 zimních zahrad různých velikostí a tvarů. Dřevěná konstrukce, na rozdíl od ostatních, umožňuje libovolnou variabilitu zimní zahrady. Zákazník není prakticky limitován ve tvaru a ani velikosti zimní zahrady.
Dřevo samo je konstrukční materiál, takže nepotřebuje žádnou podpůrnou konstrukci. Materiál je příjemný na dotyk a splňuje vysoké estetické nároky. Při správné údržbě je velmi odolný. Hliníkový systém Gutmann, který je používán pro střešní konstrukce, zajišťuje spolu s bezpečnostním sklem vysokou odolnost proti povětrnostním vlivům. Zimní zahrady AZ Ekotherm nejsou jen funkční, jsou i krásné.

Nejčastější dotazy - FAQ

  • Potřebují zimní zahrady základy?
    • Zimní zahrada by měla být vybudována na betonovém základu. Základy by měly mít po obvodu betonové pásy široké cca 40 cm, hluboké dle lokality 80-110 cm („nezámrzná“ hloubka). Základová deska může být zateplená – záleží na způsobu užívání zimní zahrady. Zimní zahrada se staví před položením vnitřní dlažby nebo jiné podlahy.
  • Je sklo ve střeše dostatečně odolné?
    • Sklo určené do střechy je vždy bezpečnostní, to znamená, že spodní vrstva dvojskla je opatřena bezpečnostní fólií uvnitř skla, která zamezí tříštění a vysypání skla do zimní zahrady. Horní sklo je dostatečně silné, aby nebylo poškozeno kroupami nebo kamínky. Sníh na střeše zimní zahrady odtává, pro oblasti, ve kterých lze předpokládat více sněhu, doporučujeme větší sklon střechy.
  • Má být zimní zahrady na podezdívce?
    • Zimní zahradu lze stavět jak na podezdívku, tak přímo na připravený základ. Pokud bude zimní zahrada na podezdívce, je nutné použít materiál, do kterého lze zimní zahradu ukotvit.
  • Jak lze zamezit přehřívání zimní zahrady?
    • Základním pravidlem je zajistit dostatečné množství otvíravých prvků – minimálně 30% svislých stěn by se mělo dát otvírat. Pro zimní zahrady orientované na jih, případně na západ, doporučujeme zabudovat do zimní zahrady nucené větrání.
  • Po jaké době je nutné obnovovat nátěr?
    • Záleží na barvě nátěru. Velmi světlé lazury obsahují málo pigmentu a nátěr je proto nutné obnovovat častěji. Pro zimní zahrady nejsou příliš vhodné. Střední a tmavší lazury a všechny RAL barvy je potřeba obnovovat přibližně po šesti až osmi letech.
  • Klesá teplota v zimní zahradě pod bod mrazu?
    • Pokud zimní zahrada širší stěnou navazuje na stěnu domu a jsou-li základy zateplené, měla by se teplota uvnitř zimní zahrady pohybovat nad bodem mrazu po celou zimu. K temperaci pro úschovu subtropických rostlin je vhodné použít přiměřené vytápění nejlépe po obvodu zimní zahrady, aby se zamezilo rosení skel.
  • Jaký je doporučený sklon zimní zahrady?
    • Sklon zimní zahrady se může pohybovat mezi 6°-30°. Střechy s větším sklonem se méně špiní a jsou vhodné pro sněhové oblasti. Větší sklon střechy zároveň představujeme menší riziko zatékání.
  • Jaká je alespoň orientační cena zimní zahrady?

 

 

 Krásná a užitečná zimní zahrada.

Citrony v zimní zahradě AZ EKOTHERMKromě rozšíření Vašeho obytného prostoru nabízí zimní zahrada ideální propojení s Vaší venkovní zahradou, které Vám navíc umožní celoroční pěstování subtropických rostlin a bylin.  Pokud je zimní zahrada orientovaná jižním směrem, nic nebrání k založení vlastní oranžerie. Na konci léta a během podzimu budete sklízet vlastní fíky, na vánoce a během zimy mandarinky a citrony. Ze středomořských bylin se v zimních zahradách daří rozmarýnu, tymiánu nebo šalvěji. Neobyčejně se zde daří i rostlině dlouhověkosti - aloe vera.

Úplným rájem jsou zimní zahrady pro okrasné rostliny a to zejména oleandry, olověnce a bugenvilie.

Odkazy : Zimní zahrady - AZ Ekotherm - 

Poptávkový formulář

Jméno:
Telefon:
E-mail:
Druh poptávky + obchodní místo:
Místo realizace:
Mám zájem o:
  Děkujeme za Vaši poptávku, budete kontaktováni z Vámi vybraného obchodního místa.
 
Zadejte kontrolní součet čísel 2,6:
 
Poptávkový formulář